• Cine suntem
  • Proiecte
  • Evenimente
  • Parteneri
  • Implică-te
    • DONEAZĂ
  • Corint Educaţional
  • Contact
Ai o întrebare?
021.319.47.97
021.319.48.20
office@proeducatie.eu
ProEducatie
  • Cine suntem
  • Proiecte
  • Evenimente
  • Parteneri
  • Implică-te
    • DONEAZĂ
  • Corint Educaţional
  • Contact

Profesorul de 10 întrebări

  • Home
  • Blog
  • Profesorul de 10 întrebări
  • Profesorul de 10 întrebări. Constantin Necula

Profesorul de 10 întrebări. Constantin Necula

  • Posted by Corint
  • Categories Profesorul de 10 întrebări
  • Date iulie 2, 2025
  • Comments 0 comment



CONSTANTIN NECULA

 

Doctor în teologie, profesor universitar și prodecan al Facultății de Teologie din Sibiu 
Coautor al manualului de Religie. Cultul Ortodox pentru clasa I, declarat câștigător la licitația organizată de MEC în 2025

1. Părinte Necula, care este secretul dumneavoastră în captarea atenției tuturor? La fiecare apariție, toată lumea vă ascultă și zâmbește.

Nu cred, personal, că este un secret al meu, ci dorința lui Dumnezeu de a-mi îngădui să lucrez așa în mijlocul oamenilor. Vă asigur că sunt destui care se încruntă când mă văd sau mă aud. Dar, cinste lor, mă bucur că e așa, altfel mi-o luam în cap. Revin, nu cred că e un secret, ci este nevoia mare a oamenilor de a li se vorbi ca unor oameni. Suntem datori unii altora cu eleganța respectului și bucuriei sincerității.

2. Cum ar trebui să fie ora de religie pentru un elev și, mai ales, ce conținut ar trebui să aibă?

O oră de detașare de răutatea lumii. Câteva minute de altceva decât școală. Un liman de informații practice în ce privește viața lor sufletească. Și un cadru de cordialitate destinsă. E pur și simplu o oră de întâlnire, ca între prieteni. Nu am înțeles de ce trebuie să o supunem unei „bățoșenii” metodice și nici de ce trebuie să-i demonstrăm mereu caracterul, fundamentul  științific. Ca să ne încadrăm în curriculum general? Poate. Dar trebuie să fim atenți să nu înțepenim acolo și să nu ne transformăm într-o oră de „acreală” sufletească.

3. Cum trebuie să fie un profesor de religie, mai ales că adesea menționați că ora de religie este, pentru unii, „incomodă”?

El are misiunea de a ține copilul aproape de subiectul orei de religie care este, de cele mai multe ori, Domnul Iisus Hristos. Nu putem povesti copiilor Evangheliile ca un produs școlar oarecare. O facem cu gingășie și cu relevanță pentru viața lor practică, de zi cu zi. Nu se admite nicio bădărănie la ore și niciun abuz de interpretare împotriva fineții ca de borangic a țesăturii orei de religie, care este o structură de lumină și de cuvinte frumoase. Profesorul, în acest context, joacă rolul unor vitralii prin care trece Lumina lui Hristos ca să constituie cromatica dinamică a bucuriei.

4. Ce nu ar trebui să facă niciodată un profesor de religie și ce sfat le-ați transmite profesorilor de religie?

Nu ar trebui să smintească pe niciun prunc cu opinii de atotștiutor. E atât de limpede misiunea sa: să țină copiii aproape de Hristos! Pentru aceasta el însuși trebuie să fie un discret apropiat de Hristos. Un mărturisitor. Autentic. Cuminte și destins. Orice încrâncenare a profesorului de religie împotriva copiilor, pentru că nu gândesc ca el, este o aruncare la gunoi a muncii a generații și generații de profesori creștini. Sfaturi nu dau. Dar îi rog să nu dijmuiască prin neputința lor posibilitatea copiilor de a-L cunoaște și de a-L trăi pe Hristos.

5. Care este importanța zâmbetului și a empatiei profesorului în relația cu elevii?

Cel puțin la fel de importantă cât știința sa de carte propriu-zisă. Nu poți să spui Hristos a Înviat cu un rictus de plictis pe față. Cred că el trebuie să se aplece asupra problemelor copiilor cu empatia specifică unui creștin și cu rigoarea camaraderească a unei motivații suficiente: dragostea Lui Dumnezeu pentru noi! Știu că este greu. Că trăim în școli „urlătoare” și că pierdem din serenitatea școlii prin ne-anveloparea ei în siguranța zilei ce vine. E greu. Dar nimic din ceea ce privește viața de profesor și de creștin nu este comod. Hristos Însuși nu s-a așezat pe Cruce din comoditate. O să spunem toți că nu suntem Hristos. Așa este. Dar nu putem eluda total chemarea Lui la ridicarea Crucii. Și vă asigur că nu e cea mai grea dintre provocări.

6. Care a fost profesorul pe care l-ați iubit cel mai mult și de ce?

Îndrăznesc să spun că eu mi-am iubit enorm învățătoarele, pe dna Ileana Mustață și pe dna Onea, și tot ce a însemnat corpul de oameni dedicați creșterii mele. Am absolvit o școală bună de cartier, un liceu foarte bun de chimie-fizică. Și o facultate de teologie, cea de la Sibiu, cu mari dascăli și oameni pe măsura dăscăliei lor. Îndrăznesc să spun că am avut trei familii școlare de excepție. Am rămas foarte atașat de profesorul meu de limba română, domnul Florin Șindrilaru, și aceasta pentru că mi-a acordat onoarea de a-i fi elev și de a mă motiva prin prezența sa să nu-l dezamăgesc. Recunosc că de ani buni trag să nu-mi dezamăgesc profesorii și învățătoarele. Mi-ar fi rușine să-i privesc în ochi dacă aș uita frumusețea de muncă prin care m-au făcut om.

7. Vorbiți foarte des cu tinerii, sunteți mereu în mijlocul comunității – care a fost cea mai interesantă întrebare pe care v-a adresat-o un tânăr?

N-aș ști să zic. Contează dacă pentru el a fost importantă și dacă am știut răspunde la nivelul exigențelor sale. Pot spune însă cum s-a modificat conținutul întrebărilor. De la „interesante” la „fundamentale”, pe viață și pe moarte. La o conferință publică, o mamă tânără ne-a povestit că a rămas însărcinată îndată după cel dintâi prunc. Era speriată. Și am rugat oamenii din sală să ne rugăm pentru ea, și ea să rămână după conferință. A rămas. I-am făcut cunoștință cu femei hotărâte din orașul său, care au ajutat-o enorm. Râdem acum și spunem că al doilea copil are 10 nașe. Dar cam așa și este. Apoi ea a fost la rândul său susținere pentru o altă mămică tânără și uite așa…

8. În fond, despre ce este cu adevărat ora de religie?

Despre copii. Toate orele din programă sunt despre copii. La Religie învață că îl au aliat pe Hristos. Și ei știu asta, dar nu e rău să le aducem aminte!

9. Ați afirmat cândva că „nădejdea noastră stă în oamenii de caracter”. Este, așadar, și rolul profesorului de religie acela de a contribui la formarea acestor oameni?

Fără nicio îndoială, da. Nu doar că am afirmat, ci afirm mereu că școala este spațiul în care naștem și creștem caractere. Știința fără caracter a dus la excesele prin care sunt asumate tot soiul de ideologii care se vor științifice, dar care și-au anihilat măsura etică. Profesorul de religie în conlucrare cu ceilalți colegi ai săi, cu familia și comunitatea creștină locală zidesc la același edificiu de caracterologie. Copiii noștri au de crescut în siguranța unor linii de conduită plină de tăria unei motivații reale. Fragili, dar fermi. Discreți, dar hotărâți în a proteja adevărul de minciună.

10. Ce înseamnă „a nu demisiona din omenie” și „a te menține în adevăr” pentru omul de la catedră?

Înseamnă a nu demola încrederea copiilor în tine și încrederea lui Dumnezeu în cea mai vocațională profesie din lume. Dăscălia e grea, obositoare și după un timp te zdrobește. Pentru a rămâne întreg la minte și luminos în vocație ai nevoie de mai mult decât răspuns la chemare. Ai nevoie de curaj, devotament și fidelitate față de Cel Care te cheamă. Vocația reală nu vine din natura unei profesii, ci din înaltul învățătoresc al Cerului. A te menține în adevăr înseamnă a-ți măsura mereu puterea cu tine și a-ți înțelege limitele. Adică a rămâne om adevărat.

Religie. Cultul Ortodox. Manual pentru clasa I
câștigător la licitația MEC 2025

Autori: 
  • Constantin Necula
  • Irina Leonte
  • Elena Hereș
Află mai multe detalii

Sfaturi de suflet pentru elevi, părinți și dascăli, la începutul fiecărui an școlar, de la Părintele Necula

Gând pentru copii

Pe copii îi rog frumos să fie atenți, să deschidă ochii și urechile mari și să asculte tot ceea ce primesc la școală ca fiind daruri ale învățătorilor și ale profesorilor către ei, să încerce să nu obosească, și din când în când să își ceară dreptul la zâmbet și la joacă. Școala nu e făcută doar să învățăm în ea, ci să ne și jucăm într-o prietenie sănătoasă. Le doresc să își cunoască bine colegii și să se bucure unii de alții.

 

Gând pentru părinți

Strângeți-vă mai des în brațe copiii, iubiți-i mai atent. Este important ca atâta timp cât îi avem lângă noi și cresc pe lângă noi, să crească oameni maturi și bucuroși de iubirea pe care le-am dăruit-o. Nicio diplomă din lume nu va da unui om calitatea sufletească de care are nevoie să rămână om, împlinit în dragostea oamenilor. Așadar, învățați-i să iubească, învățați-i să știe să primească iubire și să crească atenți la toate darurile pe care Dumnezeu le face. Și încă un lucru, pentru părinți și profesori: Dumnezeu nu este obligatoriu în viața copiilor, ci este un dar. Copiii trebuie să descopere Darul acesta, iar pentru a-L descoperi, atât profesorii, cât și părinții, trebuie să învețe să trăiască în darul lui Dumnezeu.

 

Gând pentru dascăli

Dragii mei, încercați să transformați școala într-un spațiu în care copiii se simt în siguranță. Învățați-i să trăiască într-o lume cu șacali și cu lupi bătrâni, să nu aibă încredere în parșivi și în hoți de suflete și să fie atenți la oamenii cu care vorbesc. De fiecare dată să li se aprindă câte un bec roșu în momentul în care se întâlnesc cu oameni pe care nu îi cunosc. Și, nu în ultimul rând, vă rog să îi învățați să rămână oameni, iar voi să rămâneți oameni, ca profesori, printre ei.

 

Vorbe înțelepte rostite de Părintele Necula…

În general, atunci când te schimbi, îți cresc aripi. Depinde, însă, unde zbori cu ele…

Invidia se naște din neputința de a recunoaște că vrei mai mult. Recunoașteți că vreți mai mult și trageți mai tare!

Noi nu iubim oamenii pentru lucrurile în care sunt puternici, noi îi iubim pe oameni pentru lucrurile în care sunt slabi. Fragilitățile ne țin laolaltă, neputințele ne unesc.

Iertarea se câștigă cel mai ușor. Cel mai greu e să ne iertăm pe noi înșine înaintea lui Dumnezeu și să avem capacitatea să iertăm pe ceilalți, chiar și mai ales dacă au greșit.

Nu renunțați la a avea emoții atunci când aveți ceva de făcut, ci transferați emoția în a face bine ceea ce aveți de făcut. Învățați să înțelegeți că e important să vă trăiți viețile. Înfruntați emoțiile și Hristos nu va sta cu spatele la voi niciodată! Viața noastră e făcută să biruim!

 

Articol preluat din DOXOLOGIA.ro

  • Share:
author avatar
Corint

Previous post

Profesorul de 10 întrebări. Cristian Presură
iulie 2, 2025

Lasa un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Asociația CORINT PRO EDUCAȚIE
Str. Mihai Eminescu nr.54A, București, cod 010517
Tel/fax: 021.319.47.97; 021.319.48.20
Email: office@proeducatie.eu

CORINT EDUCAŢIONAL
Str. Mihai Eminescu nr.54A, Bucureşti, cod 010517
Telefon: 0371.511.079; 0371.511.062
Email: scoli@edituracorint.ro

👉 HAI ÎN CANCELARIA CORINT!

Asociația Corint PRO EDUCAȚIE. © Toate drepturile rezervate.